Πιστεύουμε πως κάθε μας επαφή με τους ασθενείς μας, είναι μια ευκαιρία!

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τον πόνο στο στήθος με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ωστόσο πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις, κάθε μία εκ των οποίων δεν θα πρέπει να αγνοηθεί . Στην πραγματικότητα επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει πόνο στο στήθος που δεν σχετίζεται με την καρδιά, αλλά με προβλήματα στους πνεύμονες, στον οισοφάγο, στους μύες, στα πλευρά ή στα νεύρα.

Όταν ο πόνος στο στήθος σχετίζεται με τους πνεύμονες οι τέσσερις βασικές αιτίες είναι: α) η πνευμονική εμβολή, που συμβαίνει ότι ένας θρόμβος μέσα στην πνευμονική αρτηρία εμποδίζει τη ροή του αίματος στον ιστό των πνευμόνων, β) η πλευρίτιδα, που συμβαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή στη μεμβράνη που καλύπτει τους πνεύμονες, γ) ο πνευμοθώρακας, δηλ. η κατάρρευση πνεύμονα μετά από τραυματισμό που σημαίνει ότι ο αέρας απελευθερώνεται στην πνευμονική κοιλότητα, και δ) η υψηλή πίεση του αίματος στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση).

Ακόμα, ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα γνωρίσματα του έρπη ζωστήρα που προκαλείται από την επανεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς και συνοδεύεται και από φουσκάλες στην πλάτη και στο θωρακικό τοίχωμα. Στους δε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα η εμφάνιση του συγκεκριμένου συμπτώματος μπορεί να υποδηλώνει μεγέθυνση των λεμφαδένων ή μετάσταση στο θωρακικό τοίχωμα.

Σε γενικές γραμμές, η δυσφορία ή και ο πόνος (σφίξιμο) στο στήθος είναι πολύ χαρακτηριστικές ενδείξεις για διάγνωση όταν σχετίζονται με πνευμονολογικά προβλήματα. Όταν δε συνυπάρχουν με άλλα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν άσθμα ή βρογχίτιδα, μόλυνση ή φλεγμονή στους πνεύμονες (πνευμονία).

Η περιγραφή που δίνουν οι ασθενείς είναι για μια «ξαφνική μαχαιριά» ή για ένα γενικευμένο και αόριστο πόνο. Άλλοι μιλούν για κάψιμο ή σφίξιμο, άλλοι για πλάκωμα στο στήθος, κάποιοι χαρακτηρίζουν τον πόνο συνεχόμενο ή διακεκομμένο, ακόμα και αμβλύ. Συνήθως εντοπίζουν το σημείο που αισθάνονται δυσφορία από το λαιμό μέχρι και το άνω μέρος της κοιλίας. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα σύμπτωμα που σχετίζεται και με απειλητικές για τη ζωή νόσους συστήνεται η επίσκεψη σε έναν γιατρό προκειμένου να αξιολογήσει τα αίτια εμφάνισης.

© Copyright 2023 Love Your Lungs | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-flexible CMS